wood-varnish-500x500Uw houten tub vraagt in feite maar weinig onderhoud. Na enige tijd neemt het hout een natuurlijke kleur aan, zonder de kwaliteit van de tub of de duurzame eigenschappen van het hout aan te tasten. Een houten tub die altijd buiten staat zal na verloop van jaren van kleur veranderen, hij zal grijzer worden. De meeste mensen beschouwen dit zelfs als een meer natuurlijk kleur.

U moet de binnenkant van uw hot tub nooit verven of lakken, omdat dat de natuurlijke eigenschap van hout aantast om te ademen en het vochtgehalte te reguleren. Hout neemt dan geen vocht meer op, kan niet meer uitzetten en kan mogelijk gaan lekken. De enige aanbevolen manier om een beschermende laag aan te brengen is om een- of tweemaal per jaar lijnzaadolie op de buitenkant van uw hot tub aan te brengen. Dit zal de kleur van het hout enigszins beschermen, zonder het ademen van het hout te belemmeren.

Hot-tub-foundation_bain-nordique-fondation
Voorbereiding op de grond

Het is verplicht om de tub altijd met water gevuld te laten, om het uitdrogen van het hout tegen te gaan. Indien er een kans op vorst is dat moet u de tub tijdelijk leeg maken of het water blijven circuleren door middel van (bijvoorbeeld) een aquariumpomp. Wanneer de temperatuur hoog is en de lucht uitzonderlijk droog, dan is het noodzakelijk om de tub tot de rand gevuld met water te laten. Als u dat niet doet, dan kan er ernstige lekkage optreden. Verwijder nooit het water zonder eerst de kachel te laten afkoelen.

Lekkage is op zichzelf niet een ernstig probleem omdat de tub gemaakt is van natuurlijke materialen (hout) en omdat hout doorlopend vervormt gedurende de gehele gebruiksduur. Zelfs als de lekkage vrij ernstig is zal door het opspannen van de band en het nathouden van de tub de tub weer lekkagevrij maken.

Bain nordique en fibre de verre
Klein houten terras

Het wordt aangeraden om de binnenkant van de tub van tijd tot tijd met gewoon water van schoon te maken. Nadat u het water hebt afgevoerd kunt u een borstel of een hogedrukspuit gebruiken. Als de hot tub leeg staat, gebruik dan geen deksel – er moet lucht kunnen circuleren om schimmel te voorkomen.

Een stabiele, platte en gelijke ondergrond is noodzakelijk om een hot tub te kunnen plaatsen. De ondergrond kan gemaakt zijn van stoeptegels, grind of beton. Het is zeer belangrijk om er voor te zorgen dat het water weg kan lopen en dat lucht onder de hot tub door kan circuleren om de vorming van schimmel te voorkomen. Wanneer deze voorschriften worden nageleefd behoeft de bodem niet speciaal te worden behandeld.